Mijn zoektocht

In by Peter Santema

Een vriendin van mij vroeg mij afgelopen zomer of ik mee wilde naar de Discipelschap-cursus ‘Leren leven van genade’. Na wat wikken en wegen besloot ik om te gaan, omdat ik het ‘geloof’ nog steeds niet helemaal kon pakken, in ieder geval dat dacht ik. Ik beloofde mezelf nog één keer alles door te worstelen, nog één keer alles opnieuw te leren.

Naar gelang de cursus vorderde, kwam ik er achter dat ik niet alles opnieuw hoefde te doen. Ik bad: ‘Heer maak me duidelijk hoe het zit’. Ik was al jaren bezig met een groeiproces, langzaam viel alles op zijn plaats. Soms zo langzaam dat ik er moedeloos van werd en het leven en God niet begreep. Ik heb in de cursus veel geleerd over mezelf en over God en wie je bent in Christus.

Toen op een cursusavond het boekje ‘Ja, kom binnen Heer’ van Annie Berents- Karkdijk werd getoond, werd me duidelijk dat ik niet overnieuw hoefde te beginnen, maar dat ik al die jaren wel was doorgegroeid. En het werd me duidelijk dat met het afronden van de cursus het einde van mijn zoektocht in zicht kwam. Dat gaf me enorme rust. De structuur was er al, maar het mocht nog verder uitgediept worden.

Toen ik aan de cursus begon, had ik heel erg veel moeite met de gedachte dat we zondig geboren worden, zondig en slecht zijn en straf verdienen. Ik kom uit een destructief gezin. Een gezin waar veel boosheid, angst en negativiteit was. Een gezin waar liefde afgemeten werd. Als je iets goed gedaan had was je lief, maar als je het “in ouders” ogen niet goed gedaan had was je niks. Ik was nooit goed genoeg en ik kon nooit voldoen. Maar nu wil ik er zelfs niet meer aan voldoen. Er was bij ons sprake van zelfmoord, angst, overspel en negativiteit. Ik heb me vaak waardeloos en minderwaardig gevoeld. Een mysterieus gezin was het.

Het woord zondig vind ik nog steeds moeilijk. Je wordt geboren( zondig dus) en je bent afhankelijk van waar je terecht komt, totaal overgeleverd. Ik heb een hekel aan mijn afkomst. Soms als er weer strijd is in mijn denken, wil de negativiteit weer naar boven komen. Dan ga ik weer stevig in mijn harnas staan. Als ik het even weer vergeet dan kom ik tot besef dat ik weer terug moet naar de Bron van Levend water, gericht blijven op Jezus. Hij heeft het me laten zien, ik heb er immers om gevraagd.

Door de cursus ben ik dit nog duidelijker gaan zien. Dit onderwijs is mooi, er is geen dwang, het is niet mysterieus en laagdrempelig. Je mag komen als jezelf zonder opsmuk.

Een cursiste, mei 2018